Category: projecten

  • Centrumplan

    Capelle aan den IJssel

    De ring rondom het overdekte winkelcentrum ‘De Koperwiek’ van Capelle aan den IJssel wordt heringericht met hetzelfde wegprofiel waarmee de herkenbaarheid van het centrum wordt vergroot. De basis bestaat uit roodbruine gebakken klinkers, waarmee het centrum zich onderscheid van de vaak grijze betonstenen uit de omgeving. Ook het groen wordt consequent ingezet voor het vergroten van de eigen identiteit.
    Het stadshart wordt omkaderd door bomen en een mix van vaste planten en bolgewassen. Weelderige siergrassen, geel, wit en paars bloeiende beplanting en de plantwijze verwijzen naar veenweides, de oorspronkelijke ondergrond van de stad.
    Bij een boomkweker zijn alle bomen geselecteerd zodat er ondanks de gefaseerde aanleg een niet te groot verschil in maat tussen de bomen ontstaat. Aan het centrum worden 280 bomen toegevoegd en 14.500 m2 groen.

    Realisatie: 2017-heden
    Ontwerp: Bart Bordes stedenbouw, Martijn Al landschapsarchitect, Natascha van den Ban landschapsarchitect en de betrokken gemeenteafdelingen SB en SO
    Technische uitwerking: gemeente Capelle aan den IJssel

    Ontwerplagen van de herinrichting
    foto: Ferry Streng
    Van asfaltweg met beperkt groen naar groene onderscheidende centrumring
    Amberbomen langs de centrumring in de herfst
  • Lijsterpark

    Capelle aan den IJssel

    Bij de heringerichting van het park zijn de ruimtelijke opzet, beleving en gebruiksmogelijkheden verbeterd.
    Centraal in het park is een ovaal van ruim dertig sierkersen geplaatst, deze vormt de ruggengraat van het park. Alle bomen met een toekomst zijn behouden.
    Door de grote afwisseling in planten biedt het park gedurende de seizoenen telkens een ander beeld. In mei staan sierkersen vol in de bloesem. Op andere momenten staan de vaste planten of crocussen in het grasveld in bloei.
    Naast een trapveldje met een dijk en een beton-element als tribune zijn er twee speelplaatsen gerealiseerd, die beide goed gebruikt worden. Voor jonge kinderen is er een waterspeelplaats. Voor jongeren is in nauw overleg met hen een aantal calisthenics toestellen geplaatst.

    Realisatie: 2017-2022
    Ontwerp: Bart Bordes stedenbouw, Martijn Al landschapsarchitect en de betrokken gemeenteafdelingen SB en SO
    Technische uitwerking: Ron Bremmert en Marcel Harlaar, gemeente Capelle aan den IJssel
    Foto’s: Ferry Streng

  • Gemeentetuin

    Capelle aan den IJssel

    foto: Ferry Streng

    Een stenig bordes heeft plaatsgemaakt voor een grote geleidelijk naar het gemeentehuis oplopende stadstuin. De tuin bestaat uit een basis van wintergroene, laagblijvende vaste planten en snoeivormen van taxus, waarin meerstammige bomen en feeëriek bloeiende vaste planten en bolgewassen staan. Zo krijgt het gemeentehuis een eigentijdse, uitnodigende en goed toegankelijke entree. Bovendien vormt de tuin het gehele jaar een mooi en per seizoen wisselend decor voor de ceremonieën zoals trouwerijen die er plaatsvinden.
    De eerste fase is gerealiseerd. Over twee jaar wordt de tuin uitgebreid tot onder de metrobaan. Een watergeefsysteem maakt het mogelijk ook beplanting onder deze metrobaan en in de regenschaduw van het gemeentehuis te realiseren.

    Realisatie: fase 1 in 2020, fase 2 in 2025/2026
    Ontwerp: Bart Bordes stedenbouw, Martijn Al landschapsarchitect, Natascha van den Ban landschapsarchitect en de betrokken gemeenteafdelingen SB en SO
    Technische uitwerking: Rod’or
    Foto’s: Ferry Streng

    van stenig bordes naar open stadstuin
    foto: Ferry Streng
  • Amandelpark

    Capelle aan den IJssel

    Impressie vanaf Fluiterlaan

    Versleten verharding en meubilair, waterproblemen en de nieuwbouw van het aanliggende zorgcentrum d’Amandelhof vormen aanleiding om het park te herinrichten. In de nieuwe situatie wordt het park beter verbonden met de omgeving en krijgt het meer aanleidingen tot gebruik. Het groen wordt ingezet voor beleving, biodiversiteit en natuureducatie.
    Een rijweg maakt plaats voor een groen voetpad dat het park aan het stadshart verknoopt. Een fietspad verbindt het park met het sport- en scholencluster en de aanliggende woonwijken.
    Onder de metrobaan komt een speelstrip met beweegtoestellen voor jong en oud. Centraal in het park is tussen de bomen ruimte om te voetballen. Verspreid door het park komen er plekken om te zitten of liggen in een groene omgeving.
    Verschillende objecten spelen een rol in natuureducatie. Zoals een vleermuispaalkast die gedurende drie seizoenen per jaar een schuilplaats biedt. Diverse bordjes geven informatie over specifieke plantensoorten en insecten. Tot slot worden er enkele insectenhotels en vele vogelhuisjes geplaatst.

    Realisatie: 2023-2024
    Ontwerp: Bart Bordes stedenbouw, Martijn Al landschapsarchitect, Natascha van den Ban landschapsarchitect en de betrokken gemeenteafdelingen SB en SO
    Technische uitwerking: Rod’or

    vleermuistnestkast, i.s.m. Faunus Nature Creations
    familie van elementen
  • Entreeplein

    Capelle aan den IJssel

    Entreeplein Foto: Ferry Streng
    foto: Ferry Streng

    Een stenige verkeersruimte is omgevormd tot een klein maar groen en uitnodigend entreeplein. Door het autovrij maken van de entree is er ruimte vrijgemaakt voor voetgangers en fietsers.
    In aansluiting op het stadshart is de basis een roodbruin gebakken klinkers. De beplanting bestaat uit een aantal grote bomen, groenblijvende hagen en een combinatie van bloeiende en groenblijvende vaste planten.

    Realisatie: 2019-2020
    Ontwerp: Bart Bordes stedenbouw, Martijn Al landschapsarchitect, Natascha van den Ban landschapsarchitect en de betrokken gemeenteafdelingen SB en SO Technische uitwerking: Ron Bremmert en Marcel Harlaar, gemeente Capelle aan den IJssel
    Architect nieuwbouw RET: Ingenieursbureau Rotterdam

    van stenige verkeersruimte naar uitnodigend entreeplein
    foto: Ferry Streng

  • schoolplein

    Capelle aan den IJssel

    Een stenige plein is verbijzonderd met een keur aan spelaanleidingen, van schaak, breukenveld, hinkelbaan, boter kaas en eieren, twee Kingen speelvelden, boompje wisselen. Daarnaast is een tweetal schooltuinen gemaakt. Op het plein komen negen berken kwartetten met in de boomspiegel grassen. De rand van het schoolplein is een grasveld dat doorloopt het Lijsterpark in, enkel onderbroken door een haag.

    Ontwerp: Bart Bordes stedenbouw en afdeling FD, gemeente Capelle aan den IJssel

    2021

  • Herinrichting Pijnacker Noord

    Pijnacker

    De jaren-‘60 wijk Pijnacker-Noord is sterk verzakt waardoor de buurt kampt met wateroverlast, defecten aan de bestrating en hoogteverschillen tussen openbare ruimte en bebouwing. De wijk is gefaseerd in zes deelbuurten opgehoogd, waarbij tegelijk de gehele openbare ruimte is vernieuwd.
    De herinrichting was een interactief ontwerpproces met de bewoners. Per buurt is met bewoners geschetst, gediscussieerd en een bomenwandeling gemaakt. De bewonerswensen zijn meegenomen bij het opstellen van de inrichtingsplannen.

    in dienst van DN Urbland, i.o.v. gemeente Pijnacker-Nootdorp

    2009-2013

  • Polderonderzoek

    TU Delft

    Voor het werkverband Landschapsarchitectuur van de TU Delft heb ik onderleiding van Prof. Clemens Steenbergen en Wouter Reh onderzoek verricht aan de droogmakerijen van Noord-Holland.
    De droogmakerijen zijn geanalyseerd vanuit landschaparchitectonische invalshoek. Onderzoeksvragen waren: wat is de ontstaansgeometie van de droogmakerij, hoe is het regelmatige poldervlak op gebouwd uit kavel, polderblok en poldermodule en hoe sluit dit via poldermantel en -zoom aan op het omringende veenlandschap.

    Tijdens het analyseproces van het onderzoek wat de basis heeft gevormd voor het boek ‘Zee van Land’ heb ik bronnenonderzoek verricht, de droogmakerijen geanalyseerd en analysetekeningen gemaakt.

    TU Delft

    1997-2005

  • Centrum herinrichting

    Pijnacker

    De pleininrichting voor Pijnacker Centrum vormt het sluitstuk van de herontwikkeling van het centrum.
    Het oude raadhuis is een cultureel en historisch baken in het centrumgebied. Het is gelegen aan een plein, waar de weekmarkt plaats vindt.
    Het plein is ontworpen als de woonkamer van Pijnacker. Midden op het plein ligt een tapijt. Het tapijt is omzoom door een lijst van natuursteen. Het patroon van het vlak wordt gevormd door gestrooide natuursteentegels. Door middel van een ontwerpend onderzoek is geanalyseerd hoe het gewenste beeld kan worden gerealiseerd.

    In dienst van DN Urbland, i.o.v. Ben Kuipers Landschapsarchitectuur/ Gemeente Pijnacker-Nootdorp

    2011-2012

  • WoZoCo, Woonzorg NL

    Voorschoten

    Onderdeel van het woon- en zorgcomplex is een binnentuin. De binnentuin is ontworpen als ‘familielid’ van het gehele binnenterrein in het woon- en zorgcomplex. Het ontwerp is een samenspel tussen de orthogonale opzet van de bebouwing en de informele opzet van plantvakken en looproutes. Een hekwerk met het in de binnentuin gehanteerde tuinmotief vormt de markering tussen binnen en buiten. Met behulp van een design en construct aanpak is kans gezien om dit bijzondere element binnen een beperkt budget te realiseren.

    In dienst van DN Urbland, i.o.v. Woonzorg Nederland

    2010-2011